Відбулися лекції щодо ґендерно зумовленого насильства

4-5 квітня відбулися дві лекції у рамках проєкту COIL “Сексуальне та гендерно зумовлене насильство під час конфлікту: розуміння цих злочинів і того, як ґендерні упередження негативно впливають на їх розслідування та переслідування”.

Проєкт професорок Юридичного факультету Галини Татаренко та Любові Котової реалізується Гаазьким університетом прикладних наук та СНУ ім. В. Даля.

Лекції були присвячені загальному огляду ситуації щодо гендерно зумовленого насильства як прояву гендерної нерівності та порушення прав людини й міжнародного кримінального права в умовах збройного конфлікту. Зокрема були розглянуті питання ґендерно зумовлених злочинів, у тому числі сексуальних, під час війни в Україні, форм сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, системи документування та розслідування випадків гендерно зумовленого насильства та режимів відповідальності за сексуальне насильство під час збройного конфлікту в Україні тощо.

До лекції долучилися лекторка та дослідниця Гаазького університету прикладних наук Крістін Трембле, професорка Олена Арсентьєва, здобувачі вищої освіти Гаазького університету прикладних наук та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Нагадаємо, що проєкт передбачає спільну роботу студентів та викладачів обох навчальних закладів у сфері розуміння прав людини і їх захисту під час збройного конфлікту, ґендерних упереджень та стигматизації ґендерно зумовленого насильства під час конфлікту, вирішення практичних кейсів щодо означених питань.