Викладач факультету взяла участь у форумі, що проходив у Трускавці

Доцентка кафедри політології та міжнародних відносин СНУ ім. В. Даля Олена Карчевська взяла участь у Форумі «Медіаграмотність 5.0: від викликів до рішень», який 24-25 березня 2023 року в м. Трускавець. Захід проводився DW Akademie в партнерстві з Українським інститутом медіа та комунікацій за підтримки BMZ і ЄС в рамках «Програми MediaFit для інформаційної цілісності в Південній і Східній Україні», реалізованої DW Akademie, Canal France International та LRT.
На Форумі були презентовані різні підходи та досвід щодо поширення медіаграмотності в різних сферах від освіти до бізнесу. Учасники форуму, а це – представники міністерств освіти і науки, культури та інформаційної політики України, медійні аналітики, міжнародні експерти, журналісти, юристи, фахівці з кібербезпеки, педагоги й науковці шукали відповіді на актуальні питання, котрі посилять популяризацію медіаграмотності.
А саме: які виклики стоять у сфері медіаграмотності в період війни загалом і чи варто починати планування повоєнного періоду? Чи потрібна стратегія медіаграмотності як документ і які головні задачі/цілі цієї стратегії? Як війна вплинула на імплементацію медіаграмотності в навчальні програми? Чи повинна медіаосвіта бути наскрізною у вищій школі і як до цього прийти? Як має розвиватися неформальна освіта? На чому загалом має бути сфокусована освіта у сфері медіаграмотності зараз та в поствоєнний період?
Олена Карчевська зауважила, що важливо імплементувати досвід переміщених навчальних закладів та поєднувати різні методики поширення таких знань. Зазначила, що в Далівському університеті питанням медіаграмотності приділяють значну увагу ще з 2014 року: інтегрують компоненти з розвитку критичного мислення при підготовці за різними спеціальностями, систематично й у різних форматах розвивають цифрову грамотність студентів, формують навички з кібербезпеки. Така увага до формування інфообізнаності була обумовлена регіональною специфікою й поствоєнною розгубленістю молоді. Зараз здобувачі університету активно долучились до кібервійськ нашої держави та протистоять інформаційним атакам ворога.
Об’єднання зусиль держави, навчальних закладів, громадянського суспільства та міжнародних партнерів посилює потенціал української держави в протистоянні інформаційної агресії Росії й сприяє поширенню інформаційного, відкритого суспільства.