Відбулись урочисті заходи з нагоди Дня Соборності України

На юридичному факультеті відбулись університетські урочисті заходи з нагоди прийдешнього Дня Соборності України.

Подібні заходи традиційно організовуються кафедрою всесвітньої історії та історії України вже багато років — ще коли університет працював у місті Луганську. Історія переїзду та відновлення роботи в Сєвєродонецьку — це теж історія про соборність України. Про соборність, яку не змогли вчасно захистити.

Про це говорили всі гості урочистостей. Зокрема, ректор університету професор Ольга Поркуян зазначила, що свято соборності є одним з найважливіших для нас сьогодні свят. 

Модератор заходу доцент Олена Сапицька багато розповіла про історію свята, про ті емоції, що воно в ній викликає, а також про важливість не забувати про події сторічної давнини в розрізі сьогодення.

Цю думку також продовжив доцент Андрій Фомін, який більш детально розповів про Злуку 1919 року, події, що їй передували, та події, що її наслідували.

З історії в сучасність перенесла учасників промова сєвєродонецького громадського діяча Арифа Багирова, який поділився власним досвідом встановлення зв’язків між Сходом і Заходом України під час участі в Акції "Потяг Єднання України "Труханівська Січ" у жовтні-листопаді 2016 року. Він підсумував, що лише від нас зараз залежить доля української державності, і кожен з нас має щось робити для її розвитку та укріплення.

Від історії держав до історії людей перейшла у своїй доповіді магістрантка кафедри всесвітньої історії та історії України Наталія Карауланова. "Бережіть собори душ наших!" закликала вона присутніх, наголошуючи на тому, що лише єдність між людьми — у колективі, місті тощо — може привести до єдності в державі.

Із промовою також виступив представник Об’єднаного центру CIMIC ОТУ "ЛУГАНСЬК" підполковник Віталій Небожук, який поділився роздумами про те, як Збройні Сили наразі укріплюють соборність нашої держави та про те, що він — львів’янин — ніколи б не уявив, що йому прийдеться служити й боронити наші кордони на Луганщині.

Після всіх виступів присутні вшанували пам’ять вояків, що полегли, захищаючи Україну, хвилиною мовчання.

Сподіваємося, що захід був корисний і пізнавальний для його учасників та маємо надію на те, що нам більше не доведеться святкувати День соборності поза своїми домівками. 

"Собори душ своїх бережіть, друзі… Собори душ!.." — казав відомий український письменник Олесь Гончар.

З Днем соборності України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *