Міжнародна зустріч науковців факультету у Вільнюсі

Доцентка кафедри політологічних та культурологічних студій Наталія Шелковая взяла участь у Міжнародній науковій конференції у Вільнюсі (Литва), присвяченій литовському періоду творчості видатного філософа та історика-медієвіста Льва Карсавина.

Організаторами конференції, під патронажем Папського університету імені Йоанна Павла ІІ у Кракові, була велика подвижниця розповсюдження у світі духовної філософії, професорка та завідувачка кафедри філософії цього університету сестра Тереза Оболевіч і керівниця культурного центру Вільнюсу «Dialogues of Cultures» Карина Черняк.

У конференції взяли участь філософи, філологи, історики, професори університетів з 10 країн світу (США, Канада, Литва, Польща, Франція, Італія, Україна, Китай, Японія, Австралія).

У своїй доповіді «Whether L.P. Karsavin’s All-Unity is All-Unity? (Phenomenology of all-unity in philosophy, religion and sacred art)» пані Шелковая розкрила сутність концепції всеєдності в філософії та показала, як ця концепція розгортається в релігії й сакральному мистецтві, обґрунтувала необхідність всеєдності для збереження життя та гармонії на планеті Земля.

Практичним втіленням дієвості ідеї всеєдності була творча та дуже доброзичлива атмосфера, яку Наталія Шелковая спостерігала як з боку литовських організаторів і між учасниками конференції, так і в місті, де відчувалася підтримка литовцями і їхнім керівництвом України та українців. Прапори майоріли на багатьох державних установах від міської ратуши до історичного музею. Це надихало на подальшу стійкість і віру в перемогу України, перемогу добра над злом.