Викладачу кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності надано стипендію для участі в науковій грантовій програмі

Доцентці кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності Наталії Валеріївні Шелковій надано стипендію для участі в науковій грантовій програмі юридичного та гуманітарного факультетів Ґрацького університету імені Карла-Франца (нім. Karl-Franzens-Universität Graz), другого за величиною університету в Австрії, «Виміри європоізації».
Ця програма створена в межах головного напрямку досліджень Центру досліджень Південно-Східної Європи університету Ґрацу з метою підтримки українських учених, яким загрожує небезпека в умовах російського вторгнення, надання їм академічного дому під час війни. Стипендія надається для проведення досліджень і співпраці з австрійськими вченими.
Напрям наукових досліджень австрійських учених в цій програмі, а саме: перманентні зміни дискурсів Європи, особливо тих, що стосуються провідних концепцій, цінностей та ідей; використання міждисциплінарних підходів у цих дослідженнях, що поєднують методики соціології, права, культурології, теології, історії, літератури, політології, співзвучні інтенціям досліджень Шелкової Н.В., що полягають у осмисленні сутнісних змін духовного світу особистості та суспільства в техногенному суспільстві, у суспільстві, де панують культи золотого тельця та влади, з використанням трансдисциплінарного підходу в дослідженнях.
Для участі в програмі «Виміри європоізації» було запрошено 12 дослідниць з різних університетів України (Києва, Харкова, Миколаєва, Сєвєродонецька, Слов’янська, Ужгорода). Особливістю цієї дослідницької наукової програми є те, що вона виконується з використанням міждисциплінарного та трансдисциплінарного підходів, тому для участі в її реалізації було запрошено вчених різних наук: політології, соціології, філософії, філології та літературознавства, географії, культурології.
7 квітня відбулася перша зустріч учасниць програми з її керівником, директором Центру досліджень Південно-Східної Європи університету Ґрацу, професором університету Ґраца Флоріаном Бібером (Florian Bieber). Під час зустрічі було обговорено першочергові організаційні питання та намічені контури наукового співробітництва.