У рамках співпраці з Управлінням регіонального представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини відбувся освітній захід для студентів

У рамках співпраці з Управлінням регіонального представництва в Донецькій та Луганській областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбувся освітній захід для студентів юридичного факультету СНУ ім. В. Даля.

Головний спеціаліст Управління регіонального представництва в Донецькій та Луганській областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ольга Нікітіна провела освітній захід «Запобігання та протидія расовій дискримінації» для студентів юридичного факультету Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. Захід було присвячено Міжнародному дню боротьби за ліквідацію расової дискримінації, який відзначається 21 березня.

Ольга Нікітіна звернула увагу студентів на історію та причини, які передували проголошенню Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації Генеральною асамблеєю ООН у 1966 році. Наголошено, що світовою громадськістю расову дискримінацію визнано однією з найнебезпечніших форм порушення прав і свобод  людини. Питання запобігання та протидії расовій дискримінації залишається актуальним і для українського суспільства.

Під час дискусії студенти навели приклади з історії боротьби з расовою дискримінацією, згадали світовий досвіт й історичних постатей, які боролись за забезпечення на рівних прав людини незалежно від ознак раси, кольору шкіри, родового, національного чи етнічного походження.

Ольга Нікітіна наголосила, що метою парламентського контролю, який здійснює Уповноважений, є запобігання будь-яким формам дискримінації щодо реалізації людиною своїх прав і свобод. Зазначено, що на переконання Уповноваженого, підвищення рівня толерантності та запобігання проявам расової дискримінації в Україні потребує проведення активної просвітницької роботи з професійними та цільовими групами.

Студентам роз’яснено порядок звернення до Уповноваженого та надано контакту інформацію з метою повідомлення про факти порушення прав і свобод, зокрема щодо будь-яких форм дискримінації.

Насамкінець, студенти висловили власні думки та пропозиції щодо можливого вжиття заходів з метою запобігання та протидії расовій дискримінації в суспільстві.

Джерело: https://ombudsman.gov.ua/ua/all-news/pr/na-luganshhinі-vіdbuvsya-osvіtnіj-zaxіd-dlya-studentіv-yuridichnogo-fakultetu-snu-іmenі-v.-dalya/