Відбулась щорічна науково-практична конференція «Правові засоби забезпечення та захисту прав людини: вітчизняний та зарубіжний досвід»

20-21 травня відбулася щорічна Міжнародна науково-практична конференція науковців, юристів та аспірантів «Правові засоби забезпечення та захисту прав людини: вітчизняний та зарубіжний досвід», співорганізаторами якої вже традиційно виступив юридичний факультет СНУ ім. В. Даля, кафедра трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Норвезька рада у справах біженців в Україні.
Цього року формат проведення конференції був переведений в онлайн з огляду на виклики, пов`язані з пандемією та впровадженням карантинних заходів в Україні.
У межах конференції було проведено пленарне засідання та декілька панельних дискусій.
З привітанням до учасників Міжнародної конференції звернувся Ярошенко О.М. – завідувач кафедри трудового права НЮУ імені Ярослава Мудрого, д.ю.н., проф., член-кореспондент Національної академії правових наук України, декан юридичного факультету к.ю.н., доц. Арсентьєва О.С., завідувач кафедри історії та теорії держави і права ЧНУ імені Петра Могили, к.ю.н, доц. Лісна І.С., професор кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Жернаков В.В., представник з правових питань Норвезької ради у справах біженців Азізян Л.
Доповіді учасників були присвячені актуальним аспектам законодавства, обговоренню проблем, які постали перед суспільством у зв’язку з пандемією, питанням і перспективам розвитку трудового законодавства щодо захисту прав працівників, співпраці між Україною і Європейським союзом стосовно гарантування права та захисту прав людини.
На дискусійних панелях та секційних засіданнях піднімалися актуальні питання щодо місця та ролі Конституційного Суду України та Верховного Суду в забезпеченні захисту конституційних прав людини (Руденко М.В., д.ю.н., проф., заслужений юрист України, професор кафедри конституційного права СНУ ім. В. Даля), правового регулювання реформи сфери соціальних послуг в умовах децентралізації (на прикладі Чмирівської ОТГ)»(Протопопова О.А), особливостей укладання трудового договору з дистанційним працівником на державній службі (аспірант спеціальності “Право” Тютюнник В.), цифрової трансформації ринку праці (асистент кафедри правознавства Гніденко В.І.), застосування позитивного досвіду Грузії на шляху до забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення в Україні (Галкін В.), діалектики прав людини та справедливості (доцента кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності, к.ф.н., доц. Шелковая Н.В.) тощо.
Проведення конференції в онлайн форматі сприяло набуттю та вдосконаленню нового досвіду наукового спілкування, комунікації та ведення дискусій у карантинних умовах фізичної ізоляції й дозволило яскраво продемонстрували прагнення з розвитку наукового пошуку у сфері забезпечення прав людини.