ОСВІТА 2018: можливості для дітей і молоді з Криму та сходу України

Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» вже біля 10 років працює з дітьми та молоддю в напрямку впровадження традиційних європейських цінностей, цілей сталого розвитку, розширення доступу до якісної освіти та розвитку науково-інноваційного потенціалу України. Організація була заснована як волонтерська ініціатива в 2008 році. З 2014 року ми спрямували свої зусилля на допомогу дітям, молоді, які постраждали від війни. Більше на сайті Фонду – http://openpolicy.org.ua/.

Одним із проектів Фонду є «Доступна освіта», який спрямовано на забезпечення рівного доступу до якісної освіти незалежно від місця проживання (у т. ч. мешканців зі сходу України, тимчасово окупованого Криму, гірської місцевості). У рамках проекту за підтримки ЮНІСЕФ створено інтернет-платформу Доступна освіта – dostupnaosvita.com.ua, працюють «гарячі лінії»створюються інформаційні продукти, які мають статус соціальної реклами.

В умовах військового конфлікту на сході України, анексії Криму багато дітей та молоді не мають доступу до здобуття української освіти, отримання документів про освіту державного зразку. Тому, ми постійно поширюємо інформацію серед мешканців Донецької, Луганської областей, Криму про те, як можна отримати український атестат (за 11 клас), свідоцтво (за 9 клас), дублікати освітніх документів, продовжити навчання в професійно-технічних навчальних закладах, отримати вищу освіту.

Для школярів, які мешкають на непідконтрольних Уряду територіях, вздовж «лінії зіткнення» (у т. ч. в «сірій зоні»), в окупованому Криму існує дві процедури отримання документів про середню освіту державного зразка та продовження навчання в професійно-технічних (ПТНЗ) та вищих навчальних закладах (ВНЗ): звичайна та спрощена.

ЗВИЧАЙНА ПРОЦЕДУРА

За звичайною процедурою учню потрібно вчитись в школі на контрольованій Урядом території. Можна вчитись дистанційно, на екстернаті. Покрокова інструкція, список шкіл, які надають послуги з дистанційного навчання/екстернату за посиланням.

Увага! За звичайною процедурою, обов’язковим є проходження річного оцінювання, ДПА, ЗНО для отримання документів про освіту. З отриманим свідоцтвом/атестатом випускник/ця може складати ЗНО і вступати до БУДЬ-ЯКОГО навчального закладу в Україні та в інших країнах світу.

СПРОЩЕНА ПРОЦЕДУРА

Освітні Центри (далі – ОЦ) «Донбас-Україна», «Крим-Україна»

За спрощеною процедурою випускник/ця може отримати документи про середню освіту (свідоцтво за 9 клас, атестат за 11 клас) через Освітні Центри «Донбас-Україна», «Крим-Україна», навіть не навчаючись в школі, яка знаходиться на підконтрольній Уряду території. За спрощеною процедурою для продовження навчання в університеті не потрібно здавати ЗНО. Потрібно здати ДПА з української мови, історії України, профільний іспит. 
ОЦ «Донбас-Україна», «Крим-Україна» працюють з 2016 року на базі університетів, які визначено Міністерством освіти та науки. Перелік Освітніх Центрів є на сайтах МОН (рубрика Для жителів Донбасу і Криму) та Доступна освіта.

У 2017 році вони працювали з 19 червня по 30 вересня. Цього року суттєвих змін не передбачається. Необхідно стежити за анонсами на сайті МОН та Доступна освіта.

Також, через ОЦ за спрощеною процедурою (без свідоцтва/атестату) можна вступати в професійно-технічні навчальні заклади. Список тут.

Відеоуроки, презентації, тести, які допоможуть дистанційно підготуватися до іспитів, річного оцінювання, ДПА, ЗНО є за посиланням.

Джерело: http://dostupnaosvita.com.ua/news/323-osvita-2018-mozhlyvosti-dlia-ditei-i-molodi-z-krymu-ta-skhodu-ukrainy