Перш ніж обирати предмети на ЗНО, обов’язково перевірте, які дисципліни потрібні для вступу на обрану спеціальність

Перед тим, як обирати предмети на ЗНО, кожен вступник має перевірити перелік конкурсних предметів, визначених на обрану ним спеціальність у правилах прийому вишів. На цьому наголосив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

Він нагадав, що 2018 року МОН встановило типовий перелік предметів на ті конкурсні пропозиції, де є бюджетні місця. Два предмети є фіксованими, а третій вступник може обирати з двох альтернативних варіантів. Точний перелік предметів на конкретну спеціальність можна переглянути в правилах прийому, які кожен виш мав оприлюднити на своєму сайті до 31 грудня.

«За допомогою цих переліків кожен абітурієнт зможе визначити, яка комбінація предметів є найбільш прийнятною для нього залежно від обраної спеціальності. Наполегливо рекомендую всім перед реєстрацією на ЗНО ще раз подивитися, які переліки предметів зазначено у правилах прийому до обраних вами ВНЗ. Це вбереже вас від майбутніх непорозумінь вже після складання ЗНО і початку вступної кампанії», – зазначив Вадим Карандій.

Він повідомив, що цього року кожен учасник ЗНО має право обрати для складання максимум 4 предмети з 11 доступних. Випускники 2018 обов’язково повинні обрати 3 предмети – це мінімальна кількість дисциплін, з яких вони мають проходити державну підсумкову атестацію. Четвертий предмет вони можуть обрати за власним бажанням.

Обов’язковою для всіх є українська мова та література. Другий предмет випускник може обрати з-поміж математики та історії України, а третій (четвертий) – з усіх предметів, крім уже обраних.

Водночас учні професійно-технічних навчальних закладів та ВНЗ, які складатимуть ДПА цього року, здаватимуть ЗНО поки що лише з одного предмета – української мови та літератури. У майбутньому цей перелік планують розширити.

Переглянути докладнішу інформацію про ЗНО-2018 можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.  http://testportal.gov.ua/ Також МОН та УЦОЯО підготували відповіді на найбільш поширені питання щодо ЗНО – вони розміщені за цим посиланням https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/zno-2018/poshireni-zapitannya-vidpovidi-shodo-zno

Нагадуємо, що 2018 року реєстрація на ЗНО триватиме з 6 лютого до 19 березня. Основна сесія ЗНО відбудеться з 22 травня до 13 червня. https://mon.gov.ua/ua/news/usi-novivni-novini-2017-09-21-zno-2018-reestracziya-trivatime-z-6-lyutogo-do-19-bereznya-a-testuvannya-vidbudutsya-z-22

Вступників до вишів очікують такі новації як фіксований перелік конкурсних предметів, ЗНО на магістратуру з «Права» та «Міжнародного права», 7 заяв на бюджет та 150 балів на лікарські спеціальності https://mon.gov.ua/ua/news/usi-novivni-novini-2017-12-04-vstupnikiv-ochikuyut-fiksovani-konkursni-predmeti-tvorchi-zaliki-zamist-konkursiv-ta

Джерело: http://pedpresa.ua/189813-persh-nizh-obyraty-predmety-na-zno-obov-yazkovo-perevirte-yaki-dystsypliny-potribni-dlya-vstupu-na-obranu-spetsialnist-dyrektor-utsoyao-vadym-karandij.html