Студенти Юридичного факультету взяли участь у студентських дебатах

Студенти СНУ ім. В. Даля, зокрема студенти Юридичного факультету, традиційно долучилися до святкування Міжнародного Дня Миру, який відзначається щороку 21 вересня за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства. До Міжнародного Дня Миру в СНУ ім. В. Даля відбулося офіційне відкриття Клубу Дебатів, обговорення молодіжних проектів та ініціатив щодо відбудовування миру з представниками ПРООН та громадськими лідерами.

Радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності Ганна Борова познайомила студентство та гостей з ініціативами Програми розвитку ООН та можливостями впровадження в Луганській області цікавих і корисних молодіжних проектів. Для молодіжних лідерів, що впроваджують або бажають впроваджувати власні проекти та програми, Маркета Павликова (волонтер ПРООН з Чеської Республіки – Youth UNV) презентувала відповідні можливості волонтерського руху.

«Шлях до миру й примирення починається з діалогу та дискусії» – саме такий девіз обрали для урочистого заходу. Ресурсний центр зі сталого розвитку (створений за підтримки ЄС/ПРООН МРГ) підтримав ініціативу студентів щодо організації в університеті Клубу Дебатів. Як висловився директор інституту економіки та управління Галгаш Руслан, це була ініціатива знизу. Студент другого курсу та керівник створеного клубу Максим Нікішин презентував громадськості, представникам ПРООН, ЗМІ та всім гостям заходу цілі та принципи роботи клубу як простору для проведення діалогів з вирішення проблем громад і, зокрема, молоді.

Перші дебати були присвячені цілям сталого розвитку, адже в 2016 році темою Міжнародного Дня Миру проголошено «Цілі в царині сталого розвитку: складові елементи миру». Команди дебатували щодо пріоритетності двох з цілей сталого розвитку: «Добре здоров’я та благополуччя» або «Якісна освіта». Команди були утворені з активних студентів юридичного факультету та студентів інституту економіки та управління. Членам журі з представників ПРООН, гостей заходу й громадських активістів було дуже важко визначити переможців, але всі зійшлися на думці щодо перемоги місцевої громади від організації та роботи в Луганській області такого майданчика для дискутування як Клуб Дебатів. Олена Ніжельська навіть запропонувала організувати участь у наступних дебатах і дискусіях депутатів та представників органів місцевої влади. Усі учасники дебатів отримали подарунки від Східної правозахисної групи (Павло Лиснянський) та Агентства стійкого розвитку Луганського регіону (Ірина Склярова).

Спікерами на обговоренні місцевих молодіжних проектів та ініціатив, орієнтованих на забезпечення примирення та соціальної єдності, виступили представники університету, громадських організацій і молодіжних груп Луганської області: Олена Ніжельська, Олег Невениця, Вадим Любченко, Олена Арсентьєва, Руслан Галгаш. Активними представниками молоді та громадських об’єднань обговорено з представниками ПРООН і громадськими лідерами напрямки діяльності, пов’язані з підтримкою молодіжних проектів й ініціатив.

На завершення заходу студенти та гості взяли участь у флеш-мобі «Послання миру» із запуском голубів миру. На жаль, нельотна дощова погода не дала змогу домовитись з живими голубами щодо їхнього польоту в аудиторії, але креативні студенти не розгубились і здійснили «Послання миру» з паперовими голубами. Кожен студент і гість надав на крилах власне визначення миру, які далі будуть оформлені в символічний колаж.

Отже, відзначення Міжнародного Дня Миру в СНУ ім. В. Даля було дуже цікавим та насиченим. Підводячи підсумки, керівник Дебатного Клубу Максим Нікішин зазначив, що все пройшло як і планували, навіть трохи краще. Відразу після відкриття з'явилися бажаючі вступити в клуб, дізнавалися графік роботи. Поділився Максим й амбітними планами щодо наступного заходу клубу дебати з депутатами місцевих рад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *